Zálohovanie sieťových adresárov

zalohovanie

Najdôležitejšia činnosť každého administrátora je zálohuj, zálohuj a ešte raz zálohuj. Preto sme pre nášho dlhoročného klienta vyvinuli aplikáciu ktorá generuje zálohovacie scripty v celej LAN počítačovej sieti, eviduje začiatok spustenia zálohovania, ukončenie procesu zálohovania a všetko odosiela aj do e-mailu zodpovedným osobám. Užívateľsky jednoduchá a komfortná aplikácia s ktorou je zálohovanie firemných dát plne pod kontrolou.

Zálohovanie adresárov a súborov v LAN sieti

#SoftverNaMieru

Ako sme to riešili?

1. databáza sieťových priečinkov

najskôr sme vytvorili databázu do ktorej užívateľ veľmi jednoducho zadá sieťové cesty, teda čo sa má kam zálohovať. Samozrejme prvotnú databázu sme predvyplnili u nás, aby aplikácia bola ihneď plne funkčná a okamžite mohlo začať zálohovanie.

2. automatické spustenie zálohovania

v stanovenom čase sme v Task Scheduleri nastavili každodenné spustenie zálohovania - táto informácia sa zapíše do databázy zálohovacích jobov a odošle sa prvý e-mail o spustení procesu. Ako ďalší krok sa automaticky skontrolujú užívateľom zadané sieťové priečinky, ich existencia, prípadne preklepy v adresách, následne sa automaticky vygenerujú aktuálne scripty podľa (už otestovaných) platných ciest v databáze. Výhodou je aj to, že ak aj niektorý užívateľ vypne svoje PC, tak sa v daný okamžik nebude zálohovať ale na druhý deň už opäť áno (ak bude zapnutý).

3. spustenie zálohovacích scriptov

pokračujeme samotným zálohovaním - scripty sa o všetko postarajú. Pre skrátenie procesu zálohovania sme nastavili kontrolu - porovnanie jednotlivých súborov so zálohou a pokiaľ nedošlo k žiadnej zmene súboru tak sa zbytočne nezálohuje ale pokračuje sa ďalej.

4. ukončenie procesu

po úspešnom ukončení zálohovania sa opäť táto informácia zapíše do databázy a odosiela sa druhý informačný e-mail o úspešnom ukončení procesu.

Na záver

Užívateľsky veľmi jednoduchá aplikácia ktorá plne automaticky zálohuje všetky potrebné firemné dáta, eviduje všetky dôležité kroky a informuje e-mailom. Ak aj vás zaujalo naše riešenie, neváhajte nás kontaktovať!